Rugpijn na het slapen? Zo heb je er minder last van.

Blog

Rugpijn na het slapen? Zo heb je er minder last van.

De zomervakantie zit erop. Het moment dat je jouw eigen bed nóg meer waardeert. Tenzij je in een luxueus hotel hebt gelogeerd natuurlijk. Maar na twee weken in een caravan of tent, smacht je waarschijnlijk weer naar je vertrouwde bed. En ook als je niet van huis bent geweest, wil je na de vakantie vast weer fris en fruitig opstaan als de wekker gaat. Maar wat als je wakker wordt met rugpijn of nekklachten? Of als je andere fysieke ongemakken ervaart door het slapen?

Waarom je wakker wordt met rugpijn of nekklachten?
Heb je last van rugpijn of nekklachten na het slapen? Helaas hebben veel mensen ermee te maken. En ook krampaanvallen, rusteloze benen en nachtzweten komen geregeld voor. Veel fysieke klachten hebben hoogstwaarschijnlijk dieperliggende oorzaken. En hoe ouder je bent, hoe groter de kans op die fysieke klachten is. Ook al is jouw manier van slapen dan niet de aanstichter van je kwalen, de problemen kunnen er wel door verergerd worden. Zo speelt je slaaphouding een rol en hebben ook je slaapritme en je bed invloed op je lichaam. Gelukkig kun je eventuele klachten wel een halt toeroepen. Of in ieder geval flink indammen.

Hoe je fysieke klachten door het slapen een halt toeroept
Wat de oorzaak van je fysieke klachten ook is, je kunt er zelf voor zorgen dat je voortaan een stuk aangenamer wakker wordt. Zeker als het gaat om rugpijn of nekklachten. Je bespaart jezelf veel ellende door beter te slapen. En dan hebben we het niet alleen over de slaap goed kunnen vatten. Ben je eenmaal in dromenland, dan is het belangrijk dat je lichaam ook echt tot rust komt. Dat je spieren ontspannen. Hoe je dat doet? Wij geven je een aantal aandachtspunten.

Creëer een goed fundament
Een goed bed is het halve werk. En of je nu een boxspring hebt of een ledikant met lattenbodem, de bedbodem is het fundament van je bed. Samen met het matras bepaalt de bedbodem hoe comfortabel je slaapt. In de ideale situatie stem je het matras ook helemaal af op je bedbodem. Het perfecte matras voor jouw lichaam werkt alleen perfect als de bedbodem goed samenwerkt met het matras.

Schenk aandacht aan je matras
Op wat voor matras lig je? Natuurlijk wil je een matras waar je vooral lekker op ligt. Maar als je echt uitgerust wakker wilt worden, komen er meer aspecten om de hoek kijken. Let bij de aanschaf van een matras bijvoorbeeld ook goed op de mate van ondersteuning en op de veerkracht. Van pocketvering matrassen tot latex matrassen, er zijn verschillende soorten matrassen. Probeer ze uit en ervaar welke het beste bij je past.  

Vervang je hoofdkussen op tijd
Waar je met de bedbodem en matras voor een hele belangrijke basis zorgt, draagt ook je hoofdkussen bij aan een goede nachtrust. Sterker nog, met het hoofdkussen kun je jouw slaapcomfort snel en eenvoudig verbeteren. Wacht vooral niet te lang met de aanschaf van een nieuw kussen. Na een aantal jaren geeft je kussen je hoogstwaarschijnlijk niet meer de ondersteuning die je nodig hebt en is het tijd voor vervanging. 

Neem de juiste slaaphouding aan
Ben jij een rugslaper, zijslaper of buikslaper? Hoe dan ook, je slaaphouding is van invloed op jouw nachtrust. Het kan zomaar zo zijn dat je juist door die slaaphouding wakker wordt met rugpijn of nekklachten. Blijf fysieke klachten voor en pas je slaaphouding aan wanneer dat nodig is. Zo ben je bij rugklachten bijvoorbeeld beter af als je op je zij slaapt en doe je er bij nekpijn goed aan om op je rug te liggen.

Let op je slaapritme
Of je nu een ochtendmens of een avondmens bent, verlies je slaapritme niet uit het oog. Slaap je te weinig, dan leidt dat waarschijnlijk tot een verlaagde weerstand. Slaap je goed en lang genoeg, dan krijgt je lichaam voldoende rust en gaat zowel je mentale als fysieke fitheid erop vooruit. Probeer iedere dag op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan en houdt zoveel mogelijk een vaste tijd aan om wakker te worden. Regelmaat doet wonderen.

Voorwaarde voor een goede nachtrust is natuurlijk wel dat je in slaap valt. Wat te doen tegen slapeloosheid? Het helpt bijvoorbeeld om je hoofd leeg te maken voordat je naar bed gaat en geen koffie meer te drinken na het avondeten. En zo zijn er nog veel meer tips om beter te kunnen slapen. 

Vraag jouw slaapadviseur om advies
Hoe ga jij de strijd aan tegen fysieke kwalen door het slapen? Onze adviseurs luisteren naar je en geven je een persoonlijk advies. Je bent van harte welkom in onze showroom.